Blogg

11.11.2014 11:00

Bakstuga att hyra!

Vi erbjuder veckohyra av ett totaltrenoverat Bakhus från 1800-talet på vår häst- och vingård Nygranne på norra Gotland. Bakhuset är en  fristående flygel på gården. 

De 70 kvm boyta består på bottenplanet av gemensamt kök och vardagsrum samt toalett/duschrum. Köket är fullt utrustat för självhushåll med nya maskiner och rikligt med husgeråd. 

Övervåningen nås via en spiraltrappa och består av två sovrum åtskilda med en dörr. Det ena rummet har en dubbelsäng byggd på den gamla rök -och malttorken. Det yttre rummet ligger vid spiraltrappan. 

Genuina material har använts genomgående som gotländsk kalksten, vitvaxade golv av kärnfuru, vitrappade kalkstensväggar och vitmålade takbjälkar, gjutjärnskamin och spiraltrappa av gjutjärn av 1800-talsmodell. På höst och vinter ger golvvärme under kalkstensgolvet extra komfort. Givetvis finns även vattenburen värme. Vardagsrummets gjutjärnskamin sprider go värme i hela huset.

Bakhuset är möblerat med både nya och antika möbler, äkta konst och marin inredning från vår havskryssaren Vita Contemplativa. 

Tillgång finns till trädgårdsmöbel och grill utanför knuten, samt trädgårdssoffa i soligt hörn i sydväst vid bakugnens mur, helt igenväxt med murgröna. 

På gården finns hästar, som betar i hagarna och en vingård. Till gården finns också ett änge, där det växer ramslök och mängder av blommor på vår- och försommar, ek och hassel. 

Skogen, en och tall sträcker sig ned till havet, där en klint i västerläge, Lusklint, eller Rosenklint i folkmun med en höjd på ca 35 meter över havet är en utmärkt plats att bese solnedgången. Gotlandsleden passerar över gårdens ägor och är en utmärkt startpunkt för vandringar längs havet i nordlig eller sydlig riktning. 

Helt nära gården ligger fiskeläget Nyhamn, med rika möjligheter till kvällsdopp vid bryggan, fiske och promenader längs havet. Vid Brisund finns en vacker sandstrand helt nära Krusmyntagården med sin örtagård, cafe, restaurang och butik. Vid Själsö finns Brucebo konstnärshem och Själsö stenugnsbageri. 

Vid Lickershamn finns välbesökt hamn, sandstrand, bad, sommarresturang, Gotlands högsta rauk Jungfrun och försäljning av rökt fisk. 

Helt nära finns också gårdsbutiker som Ungesmiss som saluför ägg och grönsaker, men också medeltidskläder, Sorby gård med lammskinn från egna lamm och bigård med honung, samt Kambs gård som bl a säljer kött från gårdens egen besättning av rasen Charolais. I Stenkyrka tre kilometer norr ut finns lanthandeln Tempo. Lummelundagrottan erbjuder utställningar och visning av grottan, men också vackra strövområden med bäckar och vattendrag där havsöring leker. 

Längs kusten utanför Nygranne finns ett av landets bästa havsöringsfisken. Beroende på färskvattnet som rinner ut i havet på flera ställen och bildar bra betingelser för havsöringens tillväxt. Pallkanten som löper längs kusten bidrar till god fiskfångst.

Inåt landet finns många gamla kyrkor att bese, som Lummelunda, Martebo och Stenkyrka k:a. 

En fågelsjö med många fågelarter ligger helt nära gården. På våren stannar tranor och betar på gårdens hagar. 

Ihrevikens långa sandstränder, Halls Huks storslagna natur, Bläse Kalkstensbrott, Blå Lagunen och Kappelshamn ligger inom ca två mils radie och till Visby är det 17 km. Det går att hyra behändiga hopfällbara cykla, bra att ta med i bilen.

17.05.2017 10:40

Vår och försommar på Nygranne

 

Det är en helt fantastisk tid på Gotland i maj och juni, tiden före midsommar. Lugnet är gudomligt, du är oftast ensam i den paradisiska miljön längs havsstränderna, i ängena och på kalkhedarna.

Värmen kommer och allting börjar knoppas och slå ut. Blåsippsängar avlöses av vitsippor och gullvivor. När hagtornssnåren blommar kantas vägar och stigar av ett gnistrande blomtäcke av vitt. Orkideerna finns att beskåda och artbestämma i ängena. 

Flyttfågelsträcken flyger in över ön och svalorna bygger bo. Nere vid havet syns strandfågel och sjöfågel. Vid klippkusten kan man få se havsörn med sin majestätiska vingbredd. Helt nära gården ligger en fågelsjö med utsiktstorn och stigar vid vassruggarna.

På gårdens änge växer fullt med ramslök, som du kan plocka och laga soppor, pajer eller en härlig pesto.

 

17.05.2017 11:22

Sensommar och höst på Nygranne

September och långt in i oktober är en underbar tid på Gotland. Havet är varmt och vi har stränder, kalkbrott och strövområden nästan helt för oss själva. Äppelskörden mustas, walnötterna läggs på tork och snart är det tid att leta tryffel på änget. 2016 hittade vi 2 kg fin tryffel som förhöjde menyn.

Havsöringsfisket är som allra bäst och vi kan fortfarande köpa nyrökt fisk nere i Lickershamn. Höstfärgerna mot den klarblå, höga hösthimlen tar nästan andan ur en och fortfarande blommar rosorna i rabatterna.

 

Kontakt

www.nygrannegotland.com

evabjuhr@mac.com

Lummelunda Nygranne 228
621 71 Visby
Sweden

+46 (0)704496673

Sök på hemsidan

 


 

 

Så var det dags för TryffelFestival igen i Visby, Gotland

Håller på och tränar vår Perro de Agua Espagnole, den spanska vattenhunden Ramon från Burträsk.

Han är mycket läraktig och finkammar Änget under Hassel och Ek för att hitta träningspåsen i linne med medpackad Bourgionetryffel från Gotland.

Magiskt att leta efter dessa dyrbarheter hemma på det egna Änget.

Har lusläst om liknande äventyr i Peter Mayles böcker från Provence och i Christina Wedéns Tryffel, doktorand på gotländsk tryffel.

gotlandstryffelfestival.se

 

 

 

 

 

© 2020 All rights reserved.