Amber vin - Vin Orange

22.06.2017 21:45

Så kom det då vin orange beställt från Georgien. Gröna druvors druvmassa som utan ingrepp fått jäsa länge i lerkrukor insmorda med bivax. Ofiltrerat och framställt på samma sätt som för 8000 år sedan. Kan det bli Nygrannes Solaris 2017, Kalkstein Vein från gutars ö?

Orange är en het färg och orange vin en superhet vintrend. Vinet är inte gjort på apelsiner utan är ett underbart ofta nästan bärnstensfärgat vitt vin. 

Det orange vinet är rosévin men tvärt om. Rosé görs först som ett rött vin men druvskalen som ger vinet färg tas tidigt bort ur processen. Vitt vin jäses oftast utan druvskal. Orange vin följer samma tillverkningsmönster som rött vin. Druvskalen från ljusa druvor får vara kvar under jäsningsprocessen och tillföra smak, ärg och karaktär.

Det var så man gjorde de första vinerna. Ned med druvorna i en kruka och glöm och göm den i några månader. Blå druvor gav rött vin och gröna druvor gav orange vin. I Georgien ett av världens äldsta vinländer jäser man fortfarande vita druvor i lerkärl kallade qvevris ofta nedgrävda i jorden.

Orange viner betraktas som naturvin, alltså ett gammaldags vin där vildjäst styr jäsprocessen. Det är skalen som ger det den vackra, solnedgångsfärgade färgen och ibland ett något grumligt utseende.

Orange är ett perfekt sensommarvin eller höstvin. Fylligare än de flesta vita viner och med mer garvsyra som ger höstkaraktär medan ljusare  smaker av exempelvis persika , nektarin och aprikos låter sommaren hänga kvar en stund till.

Orange vin är variationrikt och kan göras av många olika sorters gröna druvor. Det är också en exklusiv vinproduktion i mindre skala. Frukten måste vara precis rätt. Ingen röta kan förekomma och druvorna måste ha rätt mognad.

 

.Orange vin är dessutom ett mycket bra matvin tack vare höga halter av tanniner och syra. Drick det med fördel till charkuterier, stark ost och oliver, liksom höstmat som squash, svamp, risotto och ugnsrostade rätter.

 

 

 

 

 

Kontakt

www.nygrannegotland.com

evabjuhr@mac.com

Lummelunda Nygranne 228
621 71 Visby
Sweden

+46 (0)704496673

Sök på hemsidan

 


 

 

© 2020 All rights reserved.