En dröm går i uppfyllelse.

27.04.2017 20:52

Vår första gemensamma upplevelse av vingårdar och vinframställning var under en resa till Frankrike 1997. I Châteauneuf-du-Pape såg vi fantastiska vingårdar och provade härliga viner. I Provence och kring Roussillion i Luberon låg vingårdarna uppe bland de röda bergen. 

 

Ett oförglömligt möte var vinodlaren på Château de Mille. Genom åren fortsatte våra besök och inköp av fina viner i Alsace och Bretagne i Frankrike, i Kroatiens övärld och beöket i Motuvun i Slovenien med en mycket trevlig vinodlare gjorde ett starkt intryck. Aldrig kunde vi väl ana att vi själva skulle få skapa vår alldeles egna vingård och det i Sverige.

När vi ville ändra och ta bort en av våra beteshagar söder om boningshuset under våren 2015 föddes idén att skapa en vingård. Sedan vår flytt till Gotland 2013 hade vi stött på gotländska vingårdar uppe i Halls Huk, vid Ekstakusten och nere på Sudret, så vi visste att det var möjligt.

På ungefär ett tunnland togs ytskiktet bort och vi hämtade 130 ton kalksten från vårt stenbrott, för att skapa ett gott mikroklimat till vinrankorna.

 

Vi valde härdiga gröna druvor, Solaris, som vi köpte från Tyskland. I regning och kall april 2015 anlände 650 vinstockar, som vi planterade i 25 rader i NV/SO riktning. Alla små vinstockar stöttades av pinnar och de fick också en rejäl dusör av vatten och en giva brunnen hästgödsel.

 

Under första sommaren gallrades hårt. Små blommor och druvanlag plockades bort. Andra säsongen släppte vi upp två grenar, som under tidig vårsäsong med enkel Guyot får bilda grund för den första skörden. Vi gjorde också en rejäl rensning av ogräs kring vinrankorna och la ut en ny giva av brunnen hästgödsel.

 

 

Inför sommarsäsongen 2017 kompletterar vi med nya  vinrankor. Vi testar 130 blå druvor Rondo och så ersätter vi några vita Solaris, som förstörts av våra gotländska rabbis.

 

Kontakt

www.nygrannegotland.com

evabjuhr@mac.com

Lummelunda Nygranne 228
621 71 Visby
Sweden

+46 (0)704496673

Sök på hemsidan

 


 

 

© 2020 All rights reserved.