Så vi har kämpat

11.07.2019 21:13

Vinrankorna som växer upp ur sekundärknopparna är kraftiga och växer överallt på vinstockarna. Bladen är enorma och det är inte tal om någon ordnad enkel godot inte. Stora gröna buskar överallt och vinbladen är enorma. Dessvärre är det väldigt få druvanlag och de som finns är väldigt små och taniga. Förmodligen ger sekundärknopparna all kraft för att vinstockarna ska leva och lägger inte energi på att bära frukt.

Mats har fortsatt att räfsa undan stenar från vinstocksraderna och Eva har stoppat in vinrankorna, beskurit dem på höjden och så till slut pinicerat, klippt bort blad som sitter ivägen för sol och ljus för druvklasarna. Det var mera som att klippa en frisyr på känn och det var tvunget att släpa med pallen, eftersom druvklasarna oftast sitter väldigt lågt.

Blir spännande att se hur många kilo druvor det blir vid skörd. En sällsynt årgång 2019. Funderar på namnet Kalkstein Vein 7 Starurar. På Gotland börjar man räkna oväder efter att fågeln stare har kommit tillbaka.Staren är i andra länder på vintern och kommer tillbaka i januari eller februari. Ovädren kallas för star-urar. Det ska komma sju star-urar innan det är vår på riktigt, säger människor på Gotland. I år kom den 4 och 5 maj med nattfrost och ner till -4°

 

 

 

Kontakt

www.nygrannegotland.com

evabjuhr@mac.com

Lummelunda Nygranne 228
621 71 Visby
Sweden

+46 (0)704496673

Sök på hemsidan

 


 

 

© 2020 All rights reserved.