Uppbindning för årets skörd. Kalkstein Vein 2020

07.04.2020 20:47

I slutet av mars fortsätter vi årets uppbindning i vingården. Mitt i en världpandemi med coronavirus över hela jorden är det skönt att få arbeta med händerna i något så verkligt och hoppfullt. Tankarna vandrar ofta till det som händer ute i världen och metaforerna är många i vingården.

Vädret växlar, dimmor, vårvärme, bakslag med stäurer och så vårvärme , lugnt och ljuvligt väder. Precis som det brukar vara på våren på Gotland.

Vi slår ner pinnarna som krupit upp i vätan, ståltrådarna spänns och förra årets vinrankor klipps av. De är tjocka och hårda som bambu. Det hade varit bra om vi fått den elektriska sekatörer, men krisen har gjort leveranserna sena eller obefintliga. 

Vi samlar ihop de avklippta vinrankorna till en valborgsbrasa eftersom den gemensamma brasan i Stenkyrka Hembygdsgård förmodligen blir

inställd, så vi garderas oss. Vi minns den goda doften när fjolårsvinrankor eldades de åren vi seglade tidigt på vårsäsongerna i Kroatien.

Vi plockar bort stora stenar i vingården, som brukar fastna i harven och dra med sig stenar runt vinstockarna. Det blommar i gångarna och snart ska det harvas och fräsas runt vinstockarna innan kvickroten tar fart igen.

Kontakt

www.nygrannegotland.com

evabjuhr@mac.com

Lummelunda Nygranne 228
621 71 Visby
Sweden

+46 (0)704496673

Sök på hemsidan

 


 

 

© 2020 All rights reserved.