Välkomna till Linnéhuset på Nygranne i Lummelunda på norra Gotland.

Äntligen har vi nått slutet på vår fyraåriga restaurering av Lummelundas äldsta bulhus. Sommaren 2024 är vi nu klara att börja visa och hyra ut Linnéhuset

Här finns alla möjligheter för den som uppskattar historia, botanik, kultur och gamla saker att bo en vecka mitt i 1700-talet precis som Carl von Linné gjorde på Nygranne 1741 på sin gotlandsresa.

På grund av husets utrustning, inredning och material hyr vi bara ut Linnéhuset till vuxna aktsamma personer.

Linnéhuset har plats för 4 personer. På övervåningen finns ett stort sovrum med dubbelsäng och två små rum med varsitt sängskåp, gotländska sparlakanssängar. Köket är fullt utrustat, med antikt porslin och silverbestick. Kylskåp, kaffebryggare och andra moderniteter göms stilenligt bak linneförhängen.


Att bo i Linnéhuset

Kammaren är möblerad med antika möbler av gammalt snitt, omklädda med vackra tyger. Litteratur om Linné finns att ta del av vid den gamla sekretären, som en gång stod i Astrid Taubes arbetsrum på Sjösala.

Det finns förstås wc och dusch. Allt harmonierar med husets övriga färgskala och val av gamla tapeter och gardinuppsättningar. Scenografi med diverse teaterkläder, konst och prydnadsföremål skapar en spännande miljö med utsikt mot hästhagar och vingård.

Sängarna står bäddade på gammalt vis med broderade vita lakan under broderade överkast och täcken med nytryckta kuddvarstyger i gammal stil, men producerade närgårds.

Avskiljt och i anslutning till Linnéhuset finns trädgårdsmöbler att njuta morgon- eller kvällssol vid frukost eller middag med utsikt mot hästhagar och vingård.


Hyran är 9000 kr under högsäsong vecka 25-32, 6000 kr under vårsäsong vecka 20-24 och höstsäsong vecka 33-39 och inkluderar el, sophämtning och sängkläder. Eventuell laddning av elbil ingår ej i hyran!

För att boka din semestervecka betalas 1/3-del av hyran in i förskott (3000 kr/2000 kr). Denna förskottsinbetalning återbetalas endast om reserestriktioner införs generellt för resor till Gotland under din vecka 2023. Resterande hyra betalas vid ankomst.

Bytesdag är MÅNDAGAR: Incheckning tidigast klockan 16.00 och utcheckning senast klockan 12.00.

Hyresvärden städar efter att ha stämt av med hyresgästen att allt är helt och fungerar i Linnéhuset.

Ej husdjur

Ej rökning inomhus

Ta kontakt med oss per mail

evabjuhr@mac.com


Här kan du se den sista tidens iordningsställande av Linnéhuset 2023.

Scrolla ner och se vad som hänt under restaureringen från 2019 till 2023!

LINNÉHUSET

Här påhemsidan går det att följa med i vår restaurering av det gamla bulhuset på Nygranne från 1600-talet. Vi kallar det för Linnéhuset för att hedra vår berömde nattgäst som tog nattkvarter här den 6 juli 1741 Carl von Linné.                

Informationen kommer att uppdateras allteftersom arbetet fortskrider. 

Vi hoppades vara klara med Linnéhuset sommaren 2022, men 2024 erbjuder vi nu sommargäster som är intresserade av Gotlands historia, öns rika växt- och fågelliv, arkitektur och kultur ett unikt boende. 

Det har varit många projekt på Nygranne under 2020, reparation och försäljning av traktorer, vinskörd och vinifiering, men nu i början på det nya året i februari 2021 sätter vi igång igen med restaureringen av Linnéhuset. Följ oss här nedan på hemsidan och se hur det växer fram invändigt med golv, trappa, sängskåp, köksinredning,  linoljemåleri, tapetsering, gardiner, omklädning av gamla möbler och senografier.

RESTAURERING AV LINNÉHUSET

FÖLJ VÅR RESTAURERING AV LINNÉHUSET


Här har vi laddat ner det som hänt i Linnéhuset 2021-2023.