Det där ljudet är efterlängtat!

BLOGG VINGÅRDSARBETE & VINIFIKATION

Skörd 2021

23.09.2021

2021 skördar vi den 18 september. Efter en kall vår och sen blomning kom det fin sommarvärme och många soltimmar. Sockerhalten steg fort och vid analysen strax före skörd låg Solaris på 98 Oe medan Rondo bara hade 81 Oe. Vi fick en smärre chock när vi bland Rondon i augusti hittade klasar som vi trodde var angripna av mjöldagg,...

Eftersom vi hittat mjöldagg på druvklasar, så tar vi bort varje druvklase med misstänkt dimmiga druvor. Vidare grönskördar vi friskt, eftersom varje stock inte ska bära mer än högst 10-12 druvklasar för god kvalitet och hög sockerhalt.

När vi kommer närmre rad 26 och Rondodruvorna upptäcker vi klasar med en ljusgrå hinna och misstänker genast att vi fått mjöldagg i vingården. Vi skyndar oss och tar kontakt med kunniga vinodlare på Föreningen Svenskt Vins utmärkta chattsida för medlemmar. Vi får lära oss bl a att mjöldagg är den enda svampsort, som inte tycker om fuktig väderlek,...

Det blommar först en bit in i juli och det varma vädret där det skiftar mellan 25-30 grader håller i sig hela månaden. Vi får ungefär 40 mm regn totalt uppdelat på ett par tillfällen, men annars är det väldigt soligt och varmt.

Kall vår och en månad maj som inte bjöd på mycket vårvärme. Först i slutet av juni, veckan före midsommar kommer den riktiga sommarvärmen. En hel vecka med ca 30 grader. Man riktigt ser hur vinrankorna skjuter fart och växer mitt framför ögonen på oss. Precis som allt annat, detta år.

Maj månad blir kall och ovanligt solfattig på Gotland och i hela landet. Temperaturen håller sig runt 10 grader på dagarna och nätterna går det ner till 4/5 grader. Lyckligtvis slipper vi frost.

Det är den 18 maj i dag och först nu börjar det vara drägligt väder för att arbeta och förbereda i vingården denna kalla vår 2021. Ogräset frodas dock, maskrosor och diverse grönt, men knopparna kan knappast skönjas på den dedbundna vinrankan, som mera liknar en skidstav av bambu. Precision och uppmärksamhet är nödvändigt.

Det fortsätter att snöa på Gotland och temperaturen kryper ner till -7 grader på nätterna. Vinstockarna klarar sin vintersömn väl täckta med snö. Värre är det för hästarna som går ute på lösdrift, men deras päls är tjock och de får fri tillgång till ensilage och ny halm i stallet.

Vi börjar inte vinterbeskärningen förrän sista veckan i februari. Då börjar det bli behaglig temperatur för att vara barhänt och vi beskär fyra rader om dagen tills vi gjort 20 rader. Då kommer det ett rejält bakslag flera staräur med snö, kyla och hårda vindar. I mitten av mars har vi fortfarande 10 rader kvar att beskära. I år prövar...

Nu virvlar snöflingorna ute i vingården och termometern ligger och pendlar mellan plus 2 grader och minus 2 grader. De leriga betena och vägarna är täckta av ett fint lager av snö.

Så är då druvorna bärgade för år 2020, detta märkliga år, då allting blev annorlunda. I vineriet vilar Solaris färdigjäst och Rondo avslutar just sin stormjäsning och går in i en lugnare fas efter att just fått en rejäl dos jästnäring.

Hösten framskrider och vi har inväntat Rondons utveckling för ett högre Oe-värdet. Nu i slutet av oktober har vi inväntat dagar utan regn och alltför hårda vindar för att skörda.

Vinbladen börjar skifta färg och och nu kommer höstvädret med blåst och mörka skyar mellan solglimtarna. På vingårdens sista rader 26-30 mognar de blå druvorna långsamt.

Det jäser!

06.10.2020

Heldag i vineriet. Alltid spännande att sätta jästen och se om den vaknar, växer och utvecklas. Måste väl säga att jästen utföll till full belåtenhet denna gång. Undrar just om vanan vid att sätta surdegar kan ha gjort sitt till utfallet?

I dag tappar vi den klarnade musten från fällningen av fruktrester och bentonit på ståltankar. Vi håller det jämt fördelat över de två 200-literstankarna, för att göra det enklare med uträkningar vid tillsatser av jäst och svavling så småningom. Här gäller det att räkna rätt för att få plats med vinet vid framtida omdragningar. Årets skörd är mer...

Lördagen den 3 oktober hade vi prickat in dagen för skörd av Solaris. Väderleken såg länge lämplig ut, med svalt och framförallt regnfritt väder, lite blåsigt dock.

"Ur Revisionsboken för Gotland 1653 Skattehemman Nygranne Lummelunda Nygranne är 1/2 hemman om 5 markeleij, hafver åcker till 12 tunnland ängh till 5 mans starr 10 mans slätt humlegård till 200 stänger i haga till 2 hästar tarfelig skogh och fiskie i Marteboträsk.Brukas av hans Christensson hvilken hafver ärfdt gården medh sin hustru Anna...

På bara några dagar har Rondodruvorna skiftat från grönt till blålila. Versionen, som brukar inträffa ca en månad före skörd äger rum och det nyttiga färgämnet antocyanin, som också finns i blåbär, vinbär och blåklint gör sig synligt. Druvorna är inte stora och sockerhalten har legat still den senaste veckan på 42 Oe, men vi hoppas på mycket sol,...

Det växer så det knakar i vingården och vi är inne på vår andra omgång med pincering. Trots att vi gallrade och grönskördade hårt i juli och beskar stockarna på höjden är det nu dags för ytterligare ett pass över de 30 raderna.

Efter en kall juli kommer den välbehövliga värmen för druvornas mognad i augusti. Det är 25/26 grader i skuggan och solen flödar. Vi får ta en andra omgång med pincering och beskärning då vinstockarna växer och frodas.