NYGRANNE VINGÅRD



Vår första gemensamma upplevelse av vingårdar och vinframställning var under en resa till Frankrike 1997.                                   

I Châteauneuf-du-Pape såg vi fantastiska vingårdar och provade härliga viner. I Provence och kring Roussillion i Luberon låg vingårdarna uppe bland de röda bergen.

Ett oförglömligt möte var vinodlaren på Château de Mille. Genom åren fortsatte våra besök och inköp av fina viner i Alsace och Bretagne i Frankrike, i Kroatiens övärld och i Slovenien. Besöket i Motuvun i Slovenien med en mycket trevlig vinodlare gjorde ett starkt intryck på oss. Aldrig kunde vi väl ana att vi själva skulle få skapa vår alldeles egen vingård och det i Sverige.

När vi ville ändra och ta bort en av våra beteshagar söder om boningshuset under våren 2015 föddes idén att skapa en vingård. Sedan vår flytt till Gotland 2013 hade vi stött på gotländska vingårdar uppe i Halls Huk, vid Ekstakusten och nere på Sudret, så vi visste att det var möjligt.

På ungefär ett tunnland togs ytskiktet av jorden bort och vi hämtade 130 ton kalksten från vårt stenbrott, för att skapa ett gott mikroklimat till vinrankorna.

Vi valde härdiga gröna druvor, Solaris, som vi köpte från Tyskland. I regning och kall april 2015 anlände 650 vinstockar, som vi planterade i 25 rader i NV/SO riktning. Alla små vinstockar stöttades av läktpinnar och de fick också en rejäl dusör av vatten och en giva brunnen hästgödsel.

Under första sommaren gallrades hårt. Små blommor och druvanlag plockades bort. Andra säsongen släppte vi upp två vinrankor, som under tidig vårsäsong med enkel Guyot får bilda grund för den första skörden. Vi gjorde också en rejäl rensning av ogräs kring vinrankorna och la ut en ny giva av brunnen hästgödsel.

Inför sommarsäsongen 2017 kompletterar vi med nya vinstockar. Vi sätter 130 Rondo med blå druvor och så ersätter vi några vita Solaris, som förstörts av våra gotländska rabbis.


Kalkstein Vein Solaris 2017

Vårt allra första vin Kalkstein Vein skördade vi i mitten av oktober 2017, när vinstockarna var två år gamla.  Sommaren och hösten hade varit blöt och kall och vi väntade i det längsta på att skörda. Trastflockar och flyttfåglar tittade lystet på våra druvor, så vi fick täcka dem med nät. Efter kurser i Föreningen Svenskt Vins regi och mycket pluggande tog vi som noviser itu med vår första skörd och vinifiering. Vi fick hjälp av två duktiga gotländska skördearbetare Maria och Ylva och det nybyggda vineriet var utrustat med kross, press och ståltankar från Bouwland i Belgien.

Vi använder gutemål på våra viners namn och Kalkstein Vein är grundnamnet för både vita- och röda viner och roséviner från Nygranne Vingård.

Kalkstein Vein Linné 2018

Eftersom vi håller på och restaurerar bulhuset där Carl von Linné bodde på sin Gotlandsresa 1741 inspirerades vi till att uppkalla vårt Kalkstein Vein Solaris 2018 till Linné.  2018 började med en kall vår, men sedan kom sommarvärmen och det var närmare trettio grader från mitten av juni,  hela juli och långt in i augusti. Trots vattnet som rinner under vingårdens kalkstenslager från Martebo Träsk ner till havet på 7-8 meters djup var vi tvungna att vattna stockarna. Vi kunde se hur vinrankornas klängen var små och de kunde inte sätta sig fast som de brukar och vi lärde oss att det är ett tecken på att vinstockarna är törstiga. Traktorn Goldini drog vattentanken, som förr nyttjats till att vattna hästarna ute på betena. Vi skördade själva i mitten av september och insåg att det är för tungt för två personer. Nu hade vi nya kurser med mera kunskap om vinifiering i ryggen och allt såg ut att gå bra. Plötsligt började vinet jäsa i buteljerna av restsötman som fanns kvar i vinet. Vi var tvugna att hälla tillbaka vinet ur buteljerna ner i ståltankarna igen. Där påbörjades en malolaktisk jäsning av sig själv, som gjorde att äppelsyran togs ner och vinet, nu buteljerat ännu en gång, blev precis så som vi vill att det ska vara.

Kalkstein Vein Staräur 2019

2019 var året då det var minusgrader i maj i vingården och vi eldade flera nätter för att hålla frosten stången. Alla små sköra knoppar frös och vi trodde att skörden var förstörd. Sekundärknoppar som kom efter några dar överraskade dock och vinstockarna växte som aldrig förr och vi fick en fin skörd. Det här året såg vi till att få ordentlig hjälp vid skörden och Mats dotter Elin med man och två kompisar kom och hjälpte till.

 Namnet Staräur kommer från ett talesätt på Gotland. Det ska vara sju stycken "staräurar" innan det är riktig vår. Så här är det:

En staräur är något som infinner sig när man precis tagit av långkalsongerna, ställt ut trädgårdsmöbeln och bytt till sommardäck. Då börjar det blåsa och piska yrsnö på staren, som just anlänt söderifrån.

Sju stycken staräurar ska det vara innan den riktiga våren gör sitt intåg. 

Kalkstein Vein Raude 2019

2019 skördar vi också fyra rader Rondo för första gången. Det var et lämpligt skördearbete för oss två och skörden blev 86,6 kg. De röda Rondodruvorna torkades i Gula rummet med 30% och metoden kallas apassimento  och används för amaroneviner. Sockerhalten som vid skörden var 70 Oe höjdes till ca 100 Oe.   

Nu fick vi lära oss ett helt nytt sätt att vinifiera, som med mycket möda gav oss 30 dyrbara buteljer Kalkstein Vein Raude 2019, som bör få ligga till sig några år, för att ge vinet full rättvisa, men redan vid buteljeringen var det mycket mustigt och färgstarkt.


Kalkstein Vein Yvarlive 2020

Ett normalt vinår väderleksmässigt, men annars var ingenting sig likt. En pandemi drog över världen, corona och vi höll oss i frivillig karantän på Nygranne. Nu gäller det att överleva och vi gav vinet namnet Yvalive, som betyder överleva på gutemål. 

Eva träffade på en ung kvinna på Twitter som målar och det beställdes en akvarell av Malin Wiberg målad utifrån ett fotografi av Nygranne vingård i april. Ett fotografi av akvarellen fick sedan bli årets vinetikett.


Kalkstein Vein Ljausraudar 2020

Samma fina motiv fick pryda etiketten på vårt första försök att göra ett rosévin av Rondodruvorna. Det blev ett färgstarkt rosévin med färgpigment från rondodruvornas mörka fruktsaft. Jästen beställde vi från Klagshamns vingård. 

Kalkstein Vein Carl von Linné Solaris 2021

Eftersom Linnéhuset blir färdigrestaurerat och klart för att hyra till sommaren 2023, ser vi till att lägga upp ett lager av vårt Solaris 2020 för att bjuda våra hyresgäster framöver.

 Kalkstein Ljausraudar Rondo/Solaris 2021

Vi gör också ett nytt vin, ett rosé som är en blandning av våra fem rader Rondo blandade med ungefär lika stor mängd Solaris.  Ett försök inför 2020 års skörd, då vi funderar på att göra ett rosé av alla våra druvor.

Kalkstein Vein Rondo/Solaris 2022

Anna Rasmusdoter 1630-1722 

I år gör vi en fortsättning på förra årets försök  med att blanda Solaris och Rondo. Nu blir det hela skörden 25/5 till ett rosé. I år blandar vi våra 5 rader Rondo med 25 rader Solaris.  
Eftersom det är 300 år sedan vår husfru Anna Rasmusdoter dog efter 92 år på Nygranne, vill vi hedra hennes minne genom att uppkalla årets vin efter henne. Fin smak och otroligt klart direkt efter buteljering. Färgen har en fin bärnstensliknande nyans.

Kalkstein Vein Solaris 2023 Jesaja 25:6 (1917)


2023 gör vi ett Solaris med samma fina jäst som året innan och vi ser hur fint det klarnat redan strax efter buteljeringen i april 2024. I dessa orostider väljer vi att ge vinet namnet Jesaja 25:6, som ett framtidshopp om en annan tillvaro, ett himmelskt hopp från profeten Jesaja i 1917 års bibelöversättning:
"Och HERREN Sebaot skall på detta berg göra ett gästabud för alla folk, ett gästabud med feta rätter, ett gästabud med starkt vin, ja, med feta, märgfulla rätter, med starkt vin, väl klarat." 


Vi fortsätter och inreder för mer lagringsmöjligheter och vinprovning med bardisk och fina gjutjärnsstolar i modell av en gammal hjulräfsarsits.


VINGÅRDSARBETE 

Ännu en skörd med trägna vingårdsarbetare och en god lunch tillsammans.

VI KROSSAR OCH PRESSAR NÄSTA DAG

Allt behöver inte göras på en och samma dag. 

Man lär sig!

VINIFIERING

VI SKÖRDAR RONDO SJÄLVA

VINGÅRDSARBETE 

Från februari månad, när den eventuella snön smält och temperaturen stiger något börjar det årliga arbetet ute i vingården. Vinterbeskärning, uppbindning och en tidig kamp mot ogräs genom harvande och bearbetning med jordfräs. Ståltrådarna ska spännas och vinstockarna bindas upp i enkel Gyout. Från midsommar till första veckan i juli blommar vinrankorna och sedan sätter de fart och växer. Det blir gallring och grönskörd i flera omgånger under sommaren, samt pincering, då vinblad som skymmer sol och hindrar genomströmning av luft tas bort. Det blir många kilometer att gå i stenskrövlet. 

Sensommar och höst närmar sig och vi får se till att hålla starflockar och getingar på avstånd. Rovfågeldraken från Johan i Kovik sätts upp i mitten av vingården och de blå fågelnäten ligger i beredskap, uppmätta och numrerade i magasinet. Sedan börjar årets mätning av sockerhalten med refraktometern och vi siktar på ett värde på 95-100 Oe. Skörden tas i mitten av september till slutet av oktober. Allt beroende på årets väderlek. 

2021 skördar vi den 18 september. Efter en kall vår och sen blomning kom det fin sommarvärme och många soltimmar. Sockerhalten steg fort och vid analysen strax före skörd låg Solaris på 98 Oe medan Rondo bara hade 81 Oe. Vi fick en smärre chock när vi bland Rondon i augusti hittade klasar som vi trodde var angripna av mjöldagg, så vi grönsskördade friskt. Förmodligen var det ädelröta något riktigt fint smakmässigt sägs det, men man lär sig hela tiden! Vi fick ca 200 liter Solaris men bara 17 liter av Rondon, som vi blandade ut med Solaris för att göra ett rosévin.

VINIFIERING

Mäta Oe - Version - Torka(Apassimento) - Krossning- Pressning - Klarning - Chaptalisera  - Jäst och Jästnäring - Rehydrering - Fermentering  - Analyser - Ph -Hydrometer - Köldstabilisering - Laboratorierapporter - Dokumentation  - Svavling - Sur lie - Bottensats - Desinficering - Filtrering -Buteljering - Korkar - Etiketter - Krymphättor - Lagring.


Den 21 september tog vi vår åttonde och sista skörd på Nygranne Vingård inför försäljning av gården. Vi var åtta vänner och vuxna barn, som i strålande väder skördade
400 kg Solaris och 100 kg Rondo. Efter en trevlig skördelunch skjutsade vi vår skörd ner till Burgsvik på Sudret, där vi skänkte skörden till ungdomarna Emma och Andrea på Långmyre Vineri.                                                                                                                
Det ska bli mycket spännande att se vad en duktig italiensk vinmakare och en kunnig sommelier kan skapa av den trofasta, men lite styvmoderligt omtalade druvan Solaris framöver.