Utmaningarnas år 2021

27.07.2021

När vi kommer närmre rad 26 och Rondodruvorna upptäcker vi klasar med en ljusgrå hinna och misstänker genast att vi fått mjöldagg i vingården. Vi skyndar oss och tar kontakt med kunniga vinodlare på Föreningen Svenskt Vins utmärkta chattsida för medlemmar. Vi får lära oss bl a att mjöldagg är den enda svampsort, som inte tycker om fuktig väderlek, utan just detta varma och torra väder, som vi haft i år sedan midsommar. 

Nu är goda råd dyra och vi läser och inventerar. Kumulus och Bikarbonat letas fram i vineriet, ordinationer plockas fram från 2018, då vi sprutade i förebyggande syfte och sprutagregatet ställs på laddning. 

De goda råden fortsätter att strömma in och vi tar bort alla druvklasar som har en antydan till grå hinna på druvorna. Bättre att försöka rädda en liten men frisk skörd. 

 I fortsättningen kommer vi att följa de goda råden att spruta med Kumulus i förebyggande syfte tidigt vid knoppsättning och i samband med blomningen och sedan även med Bikarbonat efter 56 dagar före beräknad skörd. Vi ska också ta reda på om vi ska gödsla med näringsämnen som hjälper vinstockarna att vara resistenta mot mjöldagg som t ex kisel.